PROGRAMIRANJE 1

Korišćenje virtuelne mašine Ubuntu

Nakon uspešne instalacija programa VMWare, koja je prilično pravolinijska, možete pokrenuti ovaj program.
Najverovatnije ćete dobiti ovakvu sliku:

Sada je potrebno pokrenuti virtuelnu mašinu "Ubuntu 64bit.vmx".
Odaberite opciju Open a Virtual Machine, a potom pronađite virtuelnu mašinu "Ubuntu 64bit.vmx" koja se nalazi u prethodno otpakovanom fajlu.
Trebalo bi da dobijete ovakav prozor (slike su sa starog uputstva, razlika je minimalna):

Nakon toga selektujete virtuelnu mašinu "Ubuntu 64bit" i pokrenete je na opciju "Power on", koja se nalazi pored zelene strelice pri dnu prozora.
Kada pokrenete virtuelnu mašinu moguće je da se pojave neka obaveštenja, koje ćete potvrditi na "Ok":

Ukoliko želite da vidite virtuelnu mašinu u Full Screen modu, to možete učiniti izborom opcija Virtual Machine -> Enter Full Screen . Na sličan način se izlazi iz Full Screen moda.
Ukoliko želite da instalirate neki program ili se virtuelna mašina zaključa biće potrebno da unesete šifru: student

Za pisanje C koda možete koristiti editor Kate. Njega možete startovati na sledeći način:

Nakon što ste otkucali vaš C program, neophodno je da ga pravilno sačuvate. Sistem upravljanja dokumentima u operativnom sistemu Linux razlikuje se od onog pod Windows-om, što prevazilazi namenu ovog uputstva. Daćemo objašnjenje za jedan slučaj: kako sačuvati C program na Desktopu unutar direktorijuma zadaci. To možemo uraditi na sledeći način: nakon klika na "Save As" , otvoriće vam se ovakav prozor:

Kliknite na opciju "Home" sa leve strane prozora, i onda ćete moći da izaberete "Desktop" . Nakon toga, možete na Desktop-u napraviti novi direktorijum ili odabrati neki postojeći. U polje "Name" unesite željeni naziv programa, obavezno sa ekstenzijom .c. Kliknite na "Save".

Nakon toga možete pristupiti prevođenju i pokretanju vašeg programa. Najpre treba pokrenuti "Terminal", koji se isto kao "Kate" nalazi u "Launcher Bar-u" u levom delu ekrana:

Potom, kada se "Terminal" otvori, potrebno je zadati sledeće komande. Komandu za pokretanje programa ./primer zadajete samo ukoliko prilikom prevođenja nije bilo grešaka! U suprotnom, neophodno je da se vratite u editor, ispravite greške i ponovo prevedete program.

Nakon završetka rada pod virtuelnom mašinom, veoma je važno pravilno je zatvoriti. U gornjem levom uglu nakon pritiska na ikonicu, potrebno je potvrditi gašenje virtuelne mašine na "Shut down" . Tek nakon što je virtuelna mašina ugašena možete zatvoriti i VMWare.

Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
školska 2023/24. godina